четвъртък, 29 септември 2016 г.

Доказано! Домашните любимци ни правят не само щастливи, но и здрави

 
Илияна и Дарья в надбягването SimeonovoRun/ KrisoK Photography

Ако имате домашен любимец вие сте късметлия! 

Разбира се всички ние знаем, че питомците, приемайки загрижеността на стопанина, отговарят с безрезервна любов, с което несъмненно правят хората по-щастливи. Приятелството между Илияна и нейната Дарья беше убеждението за мен (бях забравила какво е, моето куче беше истински другар: ротвайлерката Кери, летеше с мен от България до Русия, правехме всякакви лудории, общо взето - верен приятел и защитник). Сега обаче, в това са убедени и учените.

В Университета Маями (Охайо, САЩ) се проведе излседване, което показва, че стопаните на домашни любимци са по-уверени, по-добре се развиват физически и както му се полага са по-общителни и често се явяват душата на компанията. И това е благодарение на малките мили същества, които са непосредствено до тях!

Отбелязва се, че кучетата създават от стопаните си истински атлети, а активните разходки с тях, освен всичко друго, помагат за създаването на нови контакти и приятни запознанства. Често се случва двама човека разхождащи кучетата си да се заговорят, те винаги имат обща тема за разговор – любов към най-добрия приятел. Дори деца в смейства където има куче (или няколко) са много по-отговорни, отзивчиви и щедри.

Удивително е, но такъв обикновен метод в края на краищата – не само подържа доброто настроение при стопаните, но и подобрява здравословното им състояние. Честите разходки и игри понижават риска от сърдечно-съдови заболявания, прочиства организма и разбира се понижава нивото на стрес. Методиката се използва много често при лечението на сериозни заболявания и дава добри резултати. Повечето пациенти страдащи от аутизъм, сърдечни заболявания, церебрална парализа , поведенчески разстройства значително се подобряват след продължителен контакт с животни и състоянието им става стабилно.

Според изведената от ушените статистика, хората с домашни любимци на 15% по-рядко се обръщат за лекарска помощ, отколкото останалият процент от населението. Освен това изследване проведено в Западно Австралийскич Университет показва, че повече от 70% хора с домашни любимци, почти не се чувстват самотни.

Домашните любимци са особенно важни за възрастните хора, кито се радват много, когато даряват ласка и се грижат за някого. Това ги прави по-щастливи.

Така че, ако все още не сте си взеле куче, коте или даже хамстер  се надявам, че тази статие ще ви подтикне към това. Светът ще стане по-мил и пълноценен когато до вас седи рошав приятел!

Дарья като бебе

Илияна и Дарья

Източник: misanimales


Няма коментари:

Публикуване на коментар