петък, 30 септември 2016 г.

Защо е важно децата да си лягат преди 21:00


Когато бях малка често чувах фразата „Вече е девет. Време е за сън!“

Постепенно навиците се променят както при възрастните, така и при децата. Ако преди с брат ми и сестра ми вече сме били по леглата в 9 вечерта, то сега е трудно да уговориш съвременните  деца дори да си облекат пижамите в това време.

Децата трябва да си лягат рано. И без всякакви оправдания! Това е необходимо, защото хормонът на растежа започва да се изработва в четвъртия стадий на съня, примерно към 00:30, ако си легнеш в 21:00. Аго детето ляга да спи в късните часове на ноща, то на него му остава по-малко време за изработването на този хормон, което сериозно влияе на неговия ръст.

Освен това, децата с правилен режим на съня, са много по-концентрирани по време на уроците в училище и по-добре запонят материала. Още един значителен плюс е в това, че децата с режим на съня имат много по-малък риск да развият Алцхаймер във бъдеще, тъй като, по думите на лекарите има само два начина да се забави процеса на болестта: сън и физически упражнения.

Да се следи за навиците на детето – е непосредствена отговорност на родителите. Ясно е, че работите по цял ден и единствената възможност да отпочинете е вечерта. Много често може съвсем да не ви се говори и да не искате да встъпвате в пререкания с чедото си. Но имайте впредвид, че децата разбират всичко – просто им объяснете. Също си струва да не забравяте, че децата се учат на навици от вас, ако вие си лягате рано и децата ще го правят. Във ваш интерес е!

Цялата ситуация трябва да се промени из основи. Можете не само да научите детето си да ляга по-рано, а всички членове на семейството и да следвате единен режим. Защото ако детето чува гласове в хола след като си е легнало, вижда светнатата лампа от прореза под вратата, то автоматично ще си направи извод, че не е време за спане.

Друго решение за тези родители, които не могат да си позволят ранното лягане е – да се четат приказки преди сън. Така то разбира, ако мама или татко започват да четат любимата му книжка, значи скоро тряба да заспива.

Спокойной ночи малыши / Лека нощ деца (Русия)

Сънчо

Важен фактор, който подготвя детето за сън е приглушеното топло осветление в целия дом. Според множество психолози, топлият жълт цвят отпуска и помага в пренастройването към сън.

Още един съвет –изключвайте и прибирайте всичките си гаджети през ноща. Постоянното щрапне и преглеждане на Инстаграм ,посреднощ - не дава добър пример на детето ви. Те попиват всичко и придобуват вашите навици.

Не забравяйте най-важното – спорт и движение. Децата които тренират, правят упражнения преди сън или дори си правят разходки – заспиват много по-бързо.

Тук е мястото да завърша с една история от детството ми, която никога няма да забравя.
 Живях в Русия през по-голямата част от детството си, когато се роди най-малката ми сестра беше ноември. Там обаче студовете идват бързо, стъмва се рано, а още по-рано започва да вали сняг. И така в края на декември преди новогодишните празници се случи нещо необичайно. Майка ми ни облече топло около 20:00, натовари сестра ми в огромната бебешка количка (бих казала че от-тогава не съм виждала нещо по-голямо, беше като танк - за да преминава по заснежените пътища) и излязохме навън. Пълна тишина и спокойствие, празни улици и  свеж зимен въздух. Вървяхме с мама почти без да говорим, аз със сигурност бях занемяла от гледката. Майка вървеше в огромната си прекрасна шуба, покрита със снежинки, като някоя снежна кралица – буташе с лекота количката и нещо тананикаше. Когато се прибрахме у дома тя ми даде топла чаша мляко и след като я изпих моментално се унесох в най-страхотния сън.

Не пренебрегвайте тези съвети. Навикът за ранно лягане през детството, дава добри резултато в бъдеще. От такива деца се формират уверени, физически и емоционално здрави възрастни.

Сигурно и мама е чела подобна статия преди да ни разходи в онази прекрасна нощ :) 


Няма коментари:

Публикуване на коментар