вторник, 27 септември 2016 г.

45 години проучване на тема „Възпитаване на необикновенно умни и успешни деца“

Учени от САЩ почти половин век се трудят над необичайното изследване посветено на възпитанието и децата. А всичко това започва през 1968 в Балтимор, когато Джулиан Станли основава научна група за изучаване на „надарени младежи“. От тогава той и неговите колеги са анализирали над 5 хиляди най-различни хора, наблюдавайки ги от ранно детство. Основната им цел е да узнаят тайната на възпитаването на успешни деца.


AdMe.ru сподели със света съветите на тези учени, които са били толкова внимателно изучавани и формулирани.

Изследването показало, че няма готова формула нито единен фактор които биха ни помогнали да отгледаме Ричард Фейнман или Мария Кюри. Но шсе пак те споделят важни детайли:
Родителска любов. Подкрепата им и помощта им са безценни за детето, особено в предучилищна възраст: именно родителите в значителна степен стимулират скоростта на развитието при детето.

Комплексни задачи, чиято сложност се повишава с течение на времето. Подобен подход положително влияе на гъвкавостта при мисленето и връзките между невроните.
Обикновенни ребуси и видео игри. И едните и другите подобряват когнитивните функции като памет, мислене, внимание и планиране.

Свирене на музикални инструменти. Помага не само в интелектуалното развитие на децата, но и на възрастните.

Четене на книги. Навик който нужно да се развие в детството и да не се забравя през целия живот.

Едни от младежите за чиито успехи учените с интерес наблюдавали са випускниците на центъра са надарени млади хора към Университета Джон Хопкинс – Марк Зукърбърг, Сергей Брин, математикът Терънс Тао и дори Лейди Гага.

По материалите на iflscience.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар