четвъртък, 29 септември 2016 г.

Ето как един учител повишил посещаемостта в проблемен клас от 40% до 93%



Учител от Бронкс Стивън Риц (Stephen Ritz) не се е отличавал с нищо от колегите си. Това продължавало до момента в който не го стигнало най-страшното, което може да се случи в живота на един родител – смъртта на детето му.

Трагедията преобърнала живота на този мъж, но не го е сломила. Скоро след това Стивън решава да се съсредоточи върху помоща към деца от неблагополучни семейства в неговия район. Той започва да преподава в училище където по малко от 17% получават дипломи за средно образование, а останалите рядко посещават учебните занятия и съответно не се явяват на държавите изпити.

В училището царило насилие, беднота, но по-страшното е, че там имало гладни деца. 99% от децата в класовете на Стивън се нуждаели от безплатен обяд.

Бронкс е от тези райони обаче, които диетолозите наричат „продуктова пустиня“. Това значи, че жителите нямат възможността да се сдобият със здравословна храна. Те купуват най-евтините продукти в малките магазинчета, асортиментът на оито е много далечен от „полезна храна“, нчкои дори се хранят само с фастфуд.

Лошото хранене, освен физическите заболявания, предизвиква още и психологически проблеми, особенно когато детето не знае ще може ли въобще днес да се нахрани.

© Green Bronx Machine / facebook.com

Въднъж Стивън генерирал блестяща идея. Всичко започнало с това, че някой му подарил кутийка с луковици на нарциси. Той скрил кутийката в класната стая зад парното, тъй като се боял че децата ще ги намерят, а по-лошо ще започнат да ги хвърлят един по друг. Но много скоро луковиците прорастнали и се появили цветя. Самият процес на разтежа на цветята необикновенно силно удивил учениците.

И тук Стивън помислил: ако на децата так им харесаха нарцисите, то  задължително ще им се понравят и други растения – например годни за консумация. С други думи децата биха могли да отглеждат храната си направо в училище.

Така било положено началото на благотворителната организация Green Bronx Machine, която учи децата и юношите на основите за правилно хранене, дава им възможност сами да отглеждат зеленчуци и плодове, а дори и да носят удома продуктите, за да споделят със семействата си.

На днешен ден благодарение на тази организация, не само в Бронкс, но и във цял Ню-Йорк и други градове в САЩ , в училищните дворове са създадени множество градини и оранжерии. Това позволява на децата да се хранят добре, а също създава работни места за подрастващи и младежи.

Най-важното обаче е това, че успеваемостта на младите градинари станала по-висока, както и посещаемостта. В класа на Стивън тя се вдигнала до 93%, а след това всичките му ученици успешно преминали държавните изпити.

© Stephen Ritz / facebook.com 

Стивен Ритц на фоне его изобретения — «зеленой стены», которая позволяет выращивать салат и другую зелень прямо в классе.

„Да учим децата на правилно хранене е необходимо там, където най-много те се нуждаят – в училище. А ако при това те могат да всемат плодовете на труда си у дома, за да ги споделят със семейството – то какво по-хубаво?“

По материалите на upworthy.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар